„Не“ на диетите!

Може би всеки един от нас познава поне по един човек, който винаги е на диета, но все не успява да осъществи набелязаните цели. Или това сте и самите вие? Вероятно сте преминали през кошмарите на таблетките, тежките тренировки и лишенията, но така и не сте успели да постигнете желания резултат.

Каква е вашата дефиниция на думата диета? Гладуване? Стриктен режим? Лишения? Никаква захар? Никакви въглехидрати? Каквото и да си помислите, то ще бъде далеч от истината. Диетата не е нищо друго освен здравословен начин на живот. Вероятно ще се изненадате, но всъщност отслабването е нещо много лесно и страшно просто. За жалост, ние, хората, имаме ужасния навик да усложняваме всичко – връзките си, взаимоотношенията с хората, работата, всекидневието и разбира се, храненето. Всяка една хапка трябва да бъде радост и удоволствие. Именно заради това гладът и лишенията не водят до нищо хубаво и озлобяват организма. Обичате шоколад? Яжте шоколад. Обожавате спагети? Яжте спагети. Светът е буен и динамичен, а животът е кратък. Не бива никой от вас да очаква, че партитата, рождените дни и вкусната домашна храна ще спрат да съществуват, за да не ви изкушат. Целият процес на отслабване всъщност е добро разпределение на времето и на храната.

Всеизвестен факт е, че малките деца задължително се хранят по пет пъти на ден. Задавали ли сте си въпроса защо това е така? Отговорът е много прост. Защото това е най-полезният начин на хранене. ЧЕСТО И ПО МАЛКО. За един подрастващ организъм няма нищо по-важно от доброто и балансирано хранене. Какво ни кара да нарушим този режим, когато станем възрастни? Внезапно заетостта ни кара да пренебрегнем желанията на организма си и гладуваме по цял ден, което подлага организма на стрес. Вечер се храним обилно, а това със сигурност утежнява ситуацията.

Казвали ли сте си: „Хайде, мога да вечерям по-обилно, нали нищо не съм ял цял ден!“ Нямате представа каква сериозна грешка допускате с това. Ако през деня хапвате редовно, вечерта няма да сте толкова гладни. За закуска парче шоколад или бисквитки, или шепа ядки е 100 пъти по-добро решение, отколкото НИЩО.

Трябва да изкореним от себе си вредния навик да етикетираме всичко наоколо. Красиво и грозно няма. Очите ни го правят такова. Най-важната ви мисия трябва да бъде да се научите да дарявате себе си с любов.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *