Защо жените напълняват?

Менопаузата ли е причина за напълняването на дамите в зряла възраст?

Винаги се опитваме да намерим оправдание за собствените си грешки в другия или в нещо извън нас, в различни обстоятелства. За излишните килограми обвиняваме метаболизма, хормоните, гените и какво ли не, а причината е, че прекаляваме с храната. В това няма нищо срамно и не бива да си мислите, че битката е изгубена, защото не е.

Факт е, че почти половината от жените при навлизане в менопауза запазват теглото си. Процентът на тези, които напълняват обаче, е сравнително висок – 44 на сто. Само око­ло 4% от жените отслабват след преустановяването на менструалния цикъл. Действително след намаляване на нивата на женските полови хормони тялото е склонно да трупа мазнини най-вече в областта на корема. Това, че много от дамите в климактериума качват килогра­ми, е резултат най-вече от стреса, притеснението от остаряването, промяната на организма, разклатеното самочувствие.    

Има едно простичко правило – когато приеманата енергия (калориите) е много повече от изразходваната, няма как да не напълнеем. Ако е равна – няма да има промяна в теглото ни, дори може малко да отслабнем. Ако приемаме по-малко калории – това ще стане още по-бързо. И е независимо от възрастта, нещо като простата аритметична задача, която гласи, че 2+2=4.

Менопаузата е естествена част от стареенето, която обикновено настъпва на възраст между 45 и 55 години тъй като нивата на естроген на жената намаляват.

Изклю­чително е важна волята, а възрастта няма никакво значение. Когато сме силни и вярваме в успеха, няма нещо, което да има силата да ни спре.

Поява на целулит

Когато напълнявате, започвате да изпитвате неудобство от един доста наболял и познат проблем. В цял свят около 85% от жените са засегнати от т.нар. портокалова кожа, която далеч не е просто поредният козметичен дефект, а сериозно заболяване на съединителната тъкан. Засяга лимфната и кръвоносната система на повърхността. Не би било възможно да бъде посочена само една причина.

Сред най-изтъкнатите причинители за появата на целулита можем да посочим наслед­ствената предразположеност, възрастта, нездравословния режим на хранене, наднорменото тегло или честите и резки отслабвания и напълнявания, заседналия начин на живот, както и вредните навици като честата употреба на алкохол и тютюнопушенето. Знайте, че носенето на тесни дрехи също води до образуване на целулит. Към причинителите можем да доба­вим и хормоналния дисбаланс, замърсената околна среда и стресовите ситуации, в които попадаме всекидневно. Борбата с целулита е дълъг и сложен процес. Тайната се крие в добре балансираната храна и редовното спортуване. За начало едно от основните условия е редовният прием на вода. Хубаво е количеството да бъде (около и малко повече от) 2 литра на ден.

Зеленият чай също е чудотворна напитка, тъй като той подпомага изхвърлянето на вредните токсини от организма. Разбира се, менюто трябва да се обогати с различни видове плодове и зеленчуци, като се наблегне на тези, които съдържат целулоза, както и храни, бо­гати на лецитин, мастни киселини и аминокиселини. Богати на лецитин са яйцата и соята. Зехтинът, лененото семе и суровите ядки набавят мастните киселини, а полифеноли има в ядките, нара, гроздето, шипките, цитрусовите плодове. Хубаво е да се избегне приемът на храни, богати на сол и захар, консерванти и всякакъв вид овкусители и оцветители, газира­ни напитки, алкохол, мазни, тестени и пържени храни.

Големи помощници на диетата са спортът и дренажният масаж.

Спортът и правилните храни и напитки спомагат на­личието на редовен стомах. Лошият режим може да доведе до констипация. В комбинация от всичко това може да ползвате и специални кремове против целулит. Грижата за кожата ‘ не изисква непременно посещение в скъпи салони. У дома, когато вземаме душ, можем да търкаме целулитната зона с морска сол или утайка от кафе, както и да третираме самото място с контрастни душове (рязка смяна на топла и студена вода). След като приключим с конкретния режим, трябва да продължаваме да се придържаме към храна, която не изобил­ства от сол, захар и вредни вещества, за да не е била напразна битката. Целулитът може да застигне всяка една от вас. За жалост, не е лесно да се излекуваме от него, но ако сме упори­ти и се стараем да се храним правилно и да полагаме грижа за кожата си, със сигурност ще постигнем желания ефект. С повишено внимание към дамите, които страдат от разширени вени, е редно да споменем, че в това състояние кръвообращението е по-бавно и се задържат повече течности. За тази цел има специално създадени чорапогащници, които трябва да се носят през зимата. Те помагат да се атакува целулитът и да не се задържа вода.

Споделете:

2 thoughts on “Защо жените напълняват?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *