Интересни факти защо мъжете напълняват

Време е да обърна внимание и на мъжете сред читателите. Макар и понякога да са скептично настроени към диетите и режимите имат какво да научат.

Мъжете по принцип са много по-искрени от жените. Те не си задават редовните въпроси: „Аз не ям, а напълнявам. Чудя се защо?“. Просто си признават: „Ям и пия, затова съм дебел“.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е fat1.jpg

Разбира се, без значение от пола, всичко зависи от храненето. И все пак има известна разлика в причините за напълняването. При мъжете то идва най-вече от това, че се хранят много късно и в големи количества, по-трудно преодоляват стреса, повече консумират лоша храна и водят по-заседнал живот. А като прибавим и алкохола, към който често имат слабост, положението става тревожно. Голям процент от мъжете по цял ден почти нищо не хапват, а вечер се нахвърлят на храната като изгладнели вълци и поглъщат огромни коли­чества. И като изпият едно-две шишета вино или бира, а някои и по 300-400 мл концентрат с подобаващо мезе, това няма как да не окаже влияние на фигурата им. Звучи ви познато, нали? Всъщност според статистиката над 50 процента от българите са с наднормено тегло.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е ZU14E2-L_400x400.jpg

Истината е, че ядат повече месо, а от него не се пълнее. То съдържа протеини, от които имат нужда. Проблемът е, че доста от тях обичат да хапват по-мазно, а всеки грам мазнина е равен на два пъти въглехидрати. Затова пък не прекаляват със сладките неща толкова, колкото нежните им половинки.

Добрата новина е, че всъщност те много по-бързо могат да отслабнат, защото мета­болизмът им е по-бърз от този при жените и съдържанието на мазнини в организма е по-мал­ко. Но все пак при тях има друг проблем – ако не вземат своевременни мерки, след 30-ата година отслабването става много по-трудно. И все пак, господа, не бива да се отчайвате напълно – това не означава, че излишните килограми изобщо не могат да се свалят.

Съветът е да не забравят, че трябва да се яде от всичко, но в умерени коли­чества. Диетата не означава да не се храним, да не солим изобщо, да се откажем от алкохо­ла… Просто трябва да има баланс. Освен това по-често слизайте от колите си и ходете пеша, спортувайте и влизайте във фитнеса не само когато панталоните ви са отеснели, а просто за тонус и здраве. Може би ще ви амбицира час по-скоро да си върнете добрата форма фактът, че спо­ред последните изследвания пълните мъже по-често страдат от еректилна дисфункция (разстройство на ерекцията) и имат по-голям шанс да станат импотентни, отколкото онези, които поддържат в норма килограмите си. Стреснахте се, нали? Затлъстяването значително увеличава риска от сериозни заболявания на репродуктивната система. По-пълните мъже страдат от рак на простатата средно три пъти повече.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е fa48f081efcc838292d66908f989fbc28107faf5.jpeg

Определено една от най-проблемните области при вас е коремната, но едва ли това би ви изненадало. Именно там се натрупва голяма част от мазнините. Причина за това може да бъде нарушение (занижени нива) на хормона кортизол. Разбира се, ключови фактори при на­пълняването биха могли да бъдат и редовното недоспиване, стресът, нездравословното хра­нене, липсата на движение, конкретни заболявания, както и приемът на някои медикаменти. Всеизвестно е, че съществуват лекарства, които могат да доведат до напълняване. Такива са стероидите, антидепресантите, лекарствените продукти, които се приемат за лекуване на диабет, както и тези, които се вземат против високо кръвно налягане или заболявания на сърдечносъдовата система.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е unnamed.gif

При всяко едно от тези състояния (или в комбинация от няколко от тях) тялото започва да се запасява с източници на енергия, преминавайки в т.нар. режим на оцеляване. Метабо­лизмът се забавя и трупа химични вещества. Трябва да се обърне внимание на напълняването в коремната област, защото там се намират жизненоважни органи. Правилното хранене и редовното спортуване помагат на тялото да се освободи от излишните мазнини. Кардиото е един от правилните пътища, по които е редно да поемете, ако сте допуснали да затлъстеете. Една от основните грешки е рязкото започване на силови спортове.

По този начин организмът се натоварва извънредно, тялото се стресира и доста трудно се постигат желаните резултати. Хубаво е навикът за спортуване да се изгради постепенно. В случая с кардиото е препоръчително да се започне с ходене в нормално темпо и след това бавно и постепенно ритъмът да бъде ускорен. Това се прави през първата една седмица, а след това може да се прави интензивно и бързо ходене в рамките на 3-4 минути, след което може да се тича една минута. С напредване на времето може да се прави кардиотренировка, която включва тичане в продължение на 30 минути, което постепенно да се комбинира и с други кардиоупражнения. Така след време се стига до 1 час тичане и коремни преси, но в началото отново е хубаво и с тях да се внимава и да се правят по-малко повторения.

Много е важно всеки, който спортува, да знае, че коремните преси (както и всяко друго упражнение раз­бира се) задължително изискват предварителна загрявка. За да бъдат максимално полезни упражненията, трябва да се ограничи приемът на някои от най-любимите напитки за пове­чето от вас, като например бирата и по-тежкия алкохол. Както и храната, питиетата също се намаляват постепенно. Първата седмица – 20%, втората – 30%, след това до 50%. Солените ядки никак не са препоръчителни за мезе. За спазването на подобен режим се изисква и постоянство. Важно е той да се превърне в навик и да остане във времето, а не да се спазва само за няколко седмици, докато се свалят килограмите. Ако намаленото количество алко­хол е неприятно за вас, хубавата новина е, че сауната и масажите също подпомагат в голя­ма степен освобождаването на излишните мазнини около коремчето. И все пак най-важен остава редовният прием на храна. Изключително вредно е да се яде само веднъж на ден! Организмът не бива да стои без храна повече от 4 часа. Междинните закуски трябва да са богати на фибри и да се приемат детоксикиращи билки, водорасли, добавки. По този начин се подсилва и либидото, ускорява се и метаболизмът.

Храната, която трябва да се приеме, когато атакувате коремчето, трябва да бъде по-здравословна, а не с висок гликемичен индекс. Хубаво е да се увеличи приемът на фибри, може да се консумира киноа, вместо ориз, в менюто да се добавят сложни въглехидрати и зелен­чуци – броколи, зеле, аспержи, протеини от риба (напр. сьомга). Зехтинът задължително трябва да замени олиото, а суровите ядки трябва да станат постоянна част от всекиднев­ното меню. Често хората започват да се хранят здравословно, но увеличават количеството на храната в очакване на голямото отслабване. За да помогнем на организма си да сваля килограми, трябва да имаме предвид, че самото количество приета храна трябва да бъде по-малко. Трябва да се изгради навикът да се яде по-често през деня, но поетите порции да бъдат по-мал­ки. Водата също помага за влизането в добра форма. Хубаво е да се приемат по около 200 мл на 1 ч., или 150 мл на 1,3 ч. Докато отслабваме, трябва да се грижим за баланса на тялото си и да следим нивата на холестерола, тригли- церидите и кръвната захар, както и да се поддържа редовен стомах, за да се из­бегне поява на запек. Антиоксидантите също са много важни, те се намират в някои червени плодове.

За жалост, когато сме потиснати и не се чувстваме добре в кожата си, тогава хората от обкръжението също започват да ни възприемат по този начин и да не ни харесват.

Важно е всички да знаем, че начинът, по който изглежда чинията, се отразява и на са­мочувствието. Когато храната е поднесена елегантно и с финес, се отразява и на самите нас.

Всеки от вас, независимо дали сте мъж или жена трябва да знае, че любовта към себе си е най-важното нещо!
Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *