Мускулна треска

Колко малко хората познават тялото си и колко погрешно интерпретират сигналите, които то им изпраща. Хората трябва да станат по-осъзнати за начина, по който движат тялото си. Човек живее в тялото си цял живот, въпреки това цял живот делегира отговорността за него върху някой друг – доктори, треньори, семейство и т. н. Не всеки човек трябва да има прекалено задълбочени познания за начина по който функционира тялото му, но всеки трябва да има базови познания. Всеки трябва да отделя време, за да се вслушва в сигналите, които организмът му изпраща, и да ги интерпретира правилно. На базата на тази интерпретация можем да предприемаме адекватни действия – за начина, по който се храним, тренираме и живеем, така че да поддържаме здравето си, а не да го рушим.

Тренировката е катаболен процес – процес, при който по-големи или по-сложни молекули се разпадат на по-прости. В зависимост от това колко сме подготвени физически, тялото отговаря по различен начин на натоварването. Когато не сме се движили много, дори минимално количество физическа активност е достатъчно, за да остави трайна следа под формата на мускулна треска, която не ни позволява да сядаме със скоростта на светлината и ни кара да се изправяме като много възрастни хора.

Повечето хора не разпознават различните видове болки – мускулната болка от мускулната треска; болката в меките тъкани от усукване или изкълчване; болката предизвикана от защипването на някой нерв и т. н. Обаче, ако искате да сте във форма, и то дълготрайно, без да се контузвате, трябва да се научите да разпознавате различните видове болка. Трябва да правите упражненията осъзнато и да знаете кога е нормално да усещате напрежение в дадена част на тялото и кога това е просто предпоставка за контузия. Нека да разгледаме различния отговор на организма към физическото натоварване.

Мускулна треска

Ако спортувате рядко – липсата на рутина в спортуването ви кара мускулите по-лесно да „забравят“ движението и всяко едно възобновяване на натоварването може да доведе до мускулна треска, тъй като, когато тренирате мускулите си, те всъщност се и трансформират.

Първото посещение на залата или по-скоро първата тренировка винаги е съпроводена от нови усещания. Докато тренираш, усещаш, че имаш мускули на гърба, мускули на дупето и даже усещаш „плочките“ на корема, които ден след ден чакаш да се покажат – намекват, че ги има и че е само въпрос на време да ги видиш.

Новите усещания не са запазени само за тренировката – тя оставя траен отпечатък няколко дни след това под формата на мускулна треска. Всеки я преживява по-различен начин. Болката е много субективно усещане – едни я толерират в големи размери, други се пречупват дори при най-леката болка. Много хора не различават болката (като травма) от болката като мускулна треска.

След първата си среща с бг клек или лицеви опори почти всички хора имат страшна мускулна треска и си задават въпроси от типа: Ако нямам мускулна треска след тренировка, означава ли, че не тренирам правилно?

Отговорът: Силната мускулна треска след тренировка не винаги означава, че правим нещо качествено. Както и липсата на мускулна треска не означава, че не сме имали добра тренировка. Мускулната треска е състояние, в което „изпада“ тялото при разпадането на определени протеини и после при изграждането на мускули, които са следствие от тренировките, когато количеството работа, което сме извършили, надхвърля количеството работа, което тялото е свикнало да понася, В този смисъл, ако сте обездвижени и отидете на преход в планината, утре ще имате силна мускулна треска на краката си .

Human body part.

Тренировките са един вид микротравма в натоварваните мускули, което винаги води до някакво възпаление или болка. Възпалението не означава нещо лошо – то означава, че в тялото се случват процеси, които имат за цел да възстановят травмираните части. Ако тренировката е достатъчно ефективна, след нея винаги ще има някакво различно усещане в мускулите – може да е мускулна треска, може да е усещане за скованост или нещо като подуване в мускулите. В дея след тренировка е нормално да усетите тялото си така, сякаш имате малко по-малко мобилност – все едно мускулите са сковани. Мускулната треска е нормално усещане за всеки начинаещ, но като напреднал мускулната треска спира да бъде индикация за това колко е ефективна тренировката. Тялото се адаптира и вече трябва да търсите други измерители – постиженията си в залата.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *