Защо не можем да спим?

Пет фактора, които влияят на съня

През зимата често сутрин едва се отлепяме от възглавницата, а през лятото сме доста по-бодри и готови за подвизи. Работата е там, че нашият летен сън кардинално се отличава от зимния. В какво са основните разлики – кои фактори влияят на съня?
  1. Биоритмите съкращават съня

Мнозина са забелязали, че ранното ставане е много по-лесно с увеличаването на дневните часо­ве. Ако през зимата в 7 сутринта трудно можете да откъснете главата си от възглавницата, то през април понякога се събуждате преди алармата, въпреки че си лягате по едно и също време пред­ния ден. Учените отбелязват: през пролетта в тялото ни, както и в цялата природа, се активира метаболизмът, биоритмите ни пренастройват на по-активен режим. Според различни проуч­вания човек на средна възраст се нуждае от 7 до 8 часа сън през зимата. През лятото 5-6 часа са достатъчни, за да се почувстваме много енергични и отпочинали, като същевременно не натрупва­ме хронична умора.

2. Околната температура става по-некомфортна

В хладна стая спите все по-дъл­боко и се наспивате по-добре, отколкото в жегата. Учените определят оптималната темпе­ратура за сън между 18 и 20°С. Тази температура осигурява опти­мален топлообмен на тялото, за него е по-лесно да поддържа терморегулация, метаболитните процеси са оптимални. Ако темпе­ратурата в стаята достигне 26- 28°С, е трудно да заспите, трудно е да дишате, изпотяването драз­ни. Освен това трябва да спите без одеяло, мо всъщност то ви е нужно. Това е важен психологически аспект, който идва от древни времена: одеялото дава усещане за сигурност и защитеност. Затова учените съветват да се използва климатик, но да не се поставя на силно охлаждане – достатъчно е да се охлади помещението до 22- 24°С и да се завиваме с лек чаршаф.

3. Тъмно е едва 3 – 4 часа, в останалото време светлината ни пречи да спим

Лятната нощ е кратка: в 23 вечерта залезът все още се вижда, в 4 сутринта вече е изгрев. А да се спи, както знаете, е добре на тъмно – първо, за да може светлината да не ни буди преждевре­менно; второ, до 70% от мелатонина, биологично активно вещество, нарече­но хормон на съня, се произвежда през нощта. Той има много важни функции: регулира биоритмите, кръвното налягане, укрепва имунната система, както и забавя стареенето и помага да се адаптираме към променящите се часови зони. Можем да загубим цялата тази полза, ако спим на светло, защото мелатонинът се произвежда само в аб­солютна тъмнина. Ето защо затъмняващите завеси са абсолютно незаменими в края на пролетта и лятото.

4. През лятото шумът от улицата не ви дава да заспите

Младежки партита с китара под прозореца, хората с ролери и колоезда­чите, мотоциклетистите и уличните състезатели – цялата тази противо­речива компания през лятото създава постоянен фонов шум, който изчезва едва към един сутринта. Изходът е да инсталирате добра шумоизолация на прозорците и да спите с климатик или да използвате тапи за уши, което не е удобно за мнозина (освен това има риск да не чуят нещо важно – плачещо бебе или важно обаждане).

5. През лятото голям проблем за съня са насекомите

Един комар може да ви лиши от покой цяла нощ и напълно да съсипе следващия ден. Ето защо е необходимо да се подходи сериозно към борбата с насекомите и да я започнете предва­рително. Не забравяйте да поставите мрежа против комари на прозорците. Оставете ултразвуковия уред за насе­коми включен, докато сте на работа. И преди лягане, можете да обработите стаята с репелент на основата на ете­рични масла от лавандула, ванилия, мен­та, маточина или здравец. Тези миризми не само пропъждат насекомите, но и ви помагат да заспите по-бързо.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *