Защо хората обичат да си открадват храна?

Доста често се случва хората просто да крадат храна. Вие крадете ли? Признайте си. Чудите се какво е това? Това означава да не си вземете едно парче торта, за да го изядете с удоволствие, ами да отчупвате малко от парчето на приятел или да отмъкнете от хладил­ника една хапка, да боцнете с вилицата от нечия чиния или да си откраднете малка шепа фъстъци от колежката… Има хора, които гладуват, но „крадат“ храна, без да го осъзнават – един бонбон, парче шоколад, бисквита… Основният проблем при „кражбата“ на храна е това, че така лъжем само и единствено себе си. Заблуждаваме се, че спазваме даден режим сто процента, но всъщност…? Човек никога не помни тези дребни откраднати хапки. Затова все остава гладен и с незадоволен апетит. Обикновено се препоръчват сладкиши­те или ядките като междинна закуска. И така хем сте задоволили желанието си да хапнете от тези любими храни, хем те няма да се „лепнат“ точно на ханша или коремчето, където обикновено се трупат мазнини. По-добре да започнете да ядете това, което обичате, без да се криете.

Храната е букет!

Няма нито едно цвете в природата, което да не е красиво, всяко едно носи своето очарование. Обаче, когато ги трупаме безразборно, букетът няма да стане красив, а когато го подреждаме с вкус, той изглежда свеж и прекрасен. Така е и с хра­ните, които обичате. Трябва да ги аранжирате в букет. Защото е абсурдно да твърдим, че всеки обича всичко.

Няма храна, която да е вредна, както и няма храна, която е диетична. Има полезна хра­на, има качествена храна, има достатъчни и прекалени количества… Нека ви дам пример с киселото мляко. Обикновено при диета се предпочита по-нисък процент на масленост, но кисело мляко 0,1 % често не ни харесва на вкус, а и най-вероятно е пълно с добавки и химия. Вярно, че ядем „диетично“, но когато процентът е много нисък, ние винаги изяждаме по-го­лямо количество, отколкото ни е нужно. По този начин за сметка на качеството увеличаваме количеството. А стомахът е мускул и се разширява. Най-важното е търсенето и намирането на баланса. По-добре да изядем чаша кисело мляко с по-висок процент на масленост и да му се насладим, отколкото цяла кофичка нискомаслено просто, за да напълним стомаха си.

А случвало ли ви се е по време на диета няколко дни да я спазвате стриктно, след това известно време да си хапвате, после пък да започнете да гладувате… И все сте на диета, и все не сте отслабнали…

Нередовното спазване на режим води до лишаване на организма от всички продукти, които сте яли до този момент – лишавате, лишавате и изведнъж ядете от всичко по много. А организмът помни и момента, в който му се отпусне храна, запазва всички мазнини, защото не знае кога отново ще получи необходимите вещества. Няма как да отслабнете на такъв режим. Всичко се трупа в депата и всичко, което ядете, веднага се складира. Затова през следващите два дни, в които сте на диета, не сваляте нищо.

Така ще стане, ако ядете всички тези неща в неподходящия момент, наведнъж. При­мерно цял ден гладувате и вечерта, още докато стигнете до масата, сте погълнали огромни количества. А се изисква известно време, докато сигналът, че стомахът е сит, стигне до мо­зъка на човека. Следователно, като изяждаме цялото количество набързо, поемаме двойно, тройно и четворно повече, отколкото ни е необходимо.

Най-разпространената грешка на пълните хора е да не закусват. Казвали ли сте си: „Не мога да закусвам, защото, ако го направя, после цял ден ми се яде“? Точно така трябва! Хубаво е да се приема храна през целия ден, без да се прекалява вечерта. Ако редовно доставяте храна на организма, той не я търси, не прекалява и не се запасява с нея.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *