Цветовете на зеленчуците и какво означават те

Червен – показва наличието на каротеноида ликопен в доматите, камбите и морковите. Ликопенът предпазава от сърдечно-съдови заболявания и генетични увреждания, които могат да предизвикат рак.

Синьо-лилав – дължи се на антоцианина в патладжаните, цвеклото, червеното зеле и лилавите домати. Антоцианинът предотвратява образуването на тромби, забавя клетъчното стареене и може да забави развитието на болестта на Алцхаймер.

Зелен – намира се в различните видове зеле: броколи, брюкселско, бок чой, бяло, карфиол, къдраво, рукола и други, като означава наличието на фитовещества, сулфорафан, изоцианати и индол, които възпрепятстват образуването на канцерогенни и ускоряват детоксикацията.

Бледозелено-бял – цветът на чесъна, лука, праза и други подобни зеленчуци и луковични растения показва, че са силни противоракови и противовъзпалителни имуностимуланти с мощни противомикробни свойства. Тези растения съдържат и антиоксиданти като кверцетин и каемпферол.

Оранжев – дължи се на алфа-каротина и бета-каротина в морковите, тиквата, жълъдите, тиквата „цигулка” и сладките картофи. Алфа-каротинът предпазва от рак и е полезен за кожата и зрението.

Жълто-зелен – показва наличието на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които са полезни за очите и предпазва сърцето от атеросклероза. Не е задължително растенията от тази групи да жълтеят. Групата включва спанак, зеле, синап, ряпа, жълта царевица, грах и дори авокадо.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *