Риба и морски продукти

ВИКТОРИНА

Вярно или грешно?

1. Не трябва да ядете скариди, защото съдържат много холестерол.

2. Рибата меч съдържа най-малко живак от всички риби.

3. Сушито е здравословно.

4. По-добре е да ядете риба от рибарници.

5. Сардините са по-добър източник на калций от млякото.

6. Месото на белите риби е най-хранително

1.Грешно. Скаридите съдържат много холестерол, но той оказва съвсем малко, ако изобщо някакво, влияние върху холестерола в кръвта или върху рисковете от развитие на сърдечносъдови заболявания.

2. Грешно. Рибата меч е на второ място по замърсяване с живак веднага след костуроподобните риби. Колкото е по-голяма една риба, толкова е по-замърсена.

3. Грешно. Най-вече заради белия ориз, който изобилства от нишесте, но няма никакви фибри. Махнете ли ориза и водораслите пък не остава почти никаква риба.

4. Грешно. Рибите от рибарниците биват хранени със соя, зърнени култури и други храни, които не трябва да консумират. Принудени са да плуват в собствените си изпражнения и често са заразени с паразити. Месото им съдържа високо количество диоксин, ПХБ (полихлолирани бифенили) и живак.

5. Вярно. Уловените диви сардини са страхотен източник на калций, омега-3 мастни киселини и холин, които са необходими за здравия мозък и черния дроб.

6.Грешно. Трябва да ядете тъмни мазни риби като сардините, скумрията, херингата и аншоата, за да се възползвате най-силно от предимствата на морската храна. Рибата тон е богата с омега-3 мастни киселини, но съдържа и много живак. Белите риби като цяло съдържат по-малко омега-3 мастни киселини, като изключим камбалата и чилийския морски костур. Единственият проблем е, че те са пълни с живак.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *