Науката за пилешкото месо

Пилешкото месо е добър източник на някои критично важни хранителни съставки: белтъци (120 гр. осигуряват около 30 гр. белтъци, повече от половината препоръчителна дневна доза), витамини от групата В, холин, микроелементи като селен, фосфор, сяра и желязо. То съдържа същото количество мононенаситени мазнини, колкото зехтина, и е източник на палмитолеинова киселина, която има антимикробно въздействие и атакува инфекциите. Днешното пилешко месо обаче няма нищо общо с онова от миналото. Индустриализираното отглеждане, което толкова свали цената на месото, доведе и до съответно влошаване на качеството му, като намали количествата на много от тези витамини, минерали и хранителни мазнини до почти пренебрежими стойности.

Прародителите ви най-вероятно не биха разпознали пиле в разфасовките, които сега се продават в супермаркетите. Пилетата, които те са яли, са били съвсем различен вид пернати. Те най-често са се продавали в месарниците, където са били колени, скубани и изкормяни на място. От това по-прясно няма накъде. Пернатите са нямали етикети какво са яли и как са отглеждани, защото всичко до едно са били в същински ферми и са се хранили така, както са живеели в природата: всеядно, предимно на трева, буболечки и семенца.

Няма нищо чудно в това, че пилетата на свободна паша от миналото са били далеч по-здравословна храна от стандартно отглежданите пилета сега, които ядат само зърно, царевица, соя и антибиотици, за да се угоят колкото е възможно по-бързо в претъпканите пространства, характерни за съвременното концентрирано отглеждане. Жестоките условия са вредни не само за птиците и околната среда, но и за нас.

Изследванията показват, че месото на сегашните пилета съдържа по-малко антивъзпалителни омега-3 мастни киселини, повече възпалителни омега-6 мастни киселини и значително по-малко витамини и минерали. В резултат на това на вас, потребителите, ви остава само един избор.

В името на здравето си, в името на околната среда и доброто отношение към животните, намалете зависимостта си от стандартно отглежданите пилета. Не е лесно. Ще трябва да положите специални усилия и в някои случаи да платите малко повече, ако искате да ядете натурално пилешко месо, пълноценно, колкото месото от пернатите, консумирани от прадедите ни. Пилешкото месо по принцип е по-бедно на калории и мазнини от говеждото, но и то ви осигурява ползата от консумацията на местен продукт. Работата е там, че вече знаем, че затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания не са свързани с калориите или мазнините, а с качеството на калориите и видовете мазнини.

Що се отнася до яйцата, властите са били прави по времето, когато са съветвали редовно за закусване с яйца на очи. Качеството им тогава обаче е било далеч по-добро от гевреците, поничките, кроасаните, зърнените закуски и палачинките, които дойдоха на тяхно място.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *