Яжте ПОВЕЧЕ храни срещу стареене

Добрият външен вид невинаги означава по-малко храна, вие можете да ядете повече неща, които подпомагат образуването на колаген и правят кожата гладка. Наименованието колаген идва от гръцката дума kolla, която означава лепило. Това е така, защото колагенът е като лепило, което държи клетките на кожата заедно: ако се порежете, той бързо поправя раната с помощта на други ключови вещества. Колагенът е една невероятна протеинова структура в кожата, която образува кръстосани връзки и това я прави изключително силна и издръжлива – на база тегло колагенът е почти толкова силен, колкото стоманата!

Повече от една трета от колагена се състои от аминокиселината глицин, друга трета е пролин и малка част се състои от лизин и други аминикиселини. Тези аминокиселини се намират в храни, съдържащи протеини, като риба, яйца,месо, боб, ядки и семена. Лизинът и пролинът се нуждаят от ко-фактори, като витамин С, желязо и манган, за да образуват силен колаген в кожата, а цинкът също е необходим за формирането на колаген.

Ако имате недостиг на витамин С, желязо, манган, цинк, глицин или хиалуронан, увеличавате риска от преждевременно стареене.

Пътят към красивата кожа минава през храната

Бульонът срещу стареене е течен елексир, който съдържа много от хранителните вещества, необходими за производството на здравословния колаген. Тази рецепта не е нещо ново; в продължение на векове бульоните са се предписвали за лечение на всякакви заболявания, свързани със съединителната тъкан (колаген и еластин), включително проблеми с кожата, ставите, храносмилателния тракт, белите дробове, мускулите и кръвта.

Добре приготвеният бульон покрива лигавицата на червата, лекува храносмилателни проблеми и ви помага да усвоите храната си по-добре. Той е богат на глицин (една от основните аминокиселини, необходими на тялото ви, за да си синтезира собствен глутатион против стареене) и сяра, така че подобрява детоксикацията на черния дроб и лекува кожни проблеми като пъпки и екзема. Освен това бульонът доставя колаген, хрущял, аминокиселини , произвеждащи съединителна тъкан, хондроитин сулфат и хиалуронан, така че смазва ставите. Бульон, приготвен с пилешко месо и кости, прави супата по-вкусна и съдържаща цистеин. Цистеинът намалява слузта в тялото ви и облекчава настинката ви.

Трябва да знаете как да приготвяте правилно бульона, така че да бъде както храна, така и „лекарство„. Той се приготвя като в съд с много вода се сложат зеленчуци и кости (които имат малко месо, хрущяли и сухожилия, оставени върху тях), след което сместа се кипва. Добрата новина е, че бульонът е наистина евтина храна, тъй като можете да използвате пилешките или рибените кости, останали от вечерята, или агнешки врат и други дреболии. Можете да добавите обелки от зеленчуци като морков или кора от сладък картоф (растителната обвивка е мястото, където са събрани най-голяма част от полезните неща).

Течността от бульона се редуцира по време на приготвяне и колкото по-дълго ври на тих огън, толкова по-наситен става вкусът му и толкова повече минерали и полезни вещества натрупва. Съществува трик за увеличаване на минералното съдържание на бульона и следващите две стъпки не могат да бъдат пропуснати. Първо, преди да започнете да готвите костите, трябва да добавите прилично количество оцет към водата. Това е необходимо, тъй като оцетът е слаба киселина, която предизвиква химична реакция между киселина и основа; минералите са основата, а оцетът подпомага извличането им директно от костите. Втората стъпка е да варите костите и зеленчуците цял ден, като добавяте вода, ако е необходимо, така че да се извлече голямо количество колаген и хранителни вещества.

След като сготвите, изцедете зеленчуците и костите и ако ви се прииска да вземете кост, за да проверите колко е чуплива, ще бъдете удивени колко лесно ще се разпадне тя между пръстите ви заради загубата на минерали. Този бульон е богат на калций, фосфор, магнезий, калий, сулфат и флуорид, който е наистина добър за кожата, костите и зъбите.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *