Полезни навици за добър сън

Не става дума само за съня през нощта; трябва да започнете деня си добре.

Заредете се с доза слънчева светлина сутринта. Подготовката за добрия нощен сън започва от момента, в който се събуждате сутрин. Изберете си час за ставане и се придържайте към него с религиозна почит (да, дори ако сте били навън до късно), а след това излезте на слънчева светлина за поне 10 минути преди 10 часа сутринта. Това ще ви помогне да настроите биологичния си часовник и има по-голяма вероятност да се събудите освежени.

Бъдете активни и продуктивни през деня. Всеки ден изпълнявайте енергични упражнения, за предпочитане сутрин. Не тренирайте преди лягане.  Изпълнете поне две  задачи от  онзи списък в главата ви с „неща, които да направя”. Ако се тревожите заради писмена работа или сметки, веднага отметнете част от тях и ги включете в графика си за следващите дни, за да ги завършите. Тревогите и стресът могат да бъдат причина за безсъние, затова трябва да убедите подсъзнанието си, че решавате проблемите си през деня. Ако не се справите с тях сега, те ще започнат да ви преследват, когато е време за сън. Запомнете, изпълненият с динамика и работа ден означава ободряващ, здрав сън през нощта.

Изпълнявайте ритуал преди лягане. Насладете се на топла вана един час преди лягане или измийте и загрейте лицето си с пара (напълнете съд с много топла вода, намокрете кърпа, изцедете я и я поставете върху лицето си за пет до десет секунди). Повторете три пъти.

Използвайте леглото си единствено за спане. Вашето легло не е офис, киносалон или място за четене на приключенски романи. Много е хубаво да полегнеш и да четеш, но ако не можете да спите, трябва да затвърдите (подсъзнателната) връзка между легло и сън, а не легло и четене или легло и телевизия. Леглото е за спане!

Избягвайте кафе и други стимуланти след 15 часа.

Не се въртете в леглото твърде дълго. Ако не можете да заспите и попаднете в ада на безсънието, станете от леглото. В случай, че решите да се отпуснете, се отдайте на спокойни мисли и дишайте бавно, и ако нищо не проработи, е по-добре да станете, вместо да се борите и да се почувствате разочаровани. Разочарованието само ще ви държи будни.

Между другото, може да сте напуснали леглото, но това не означава, че е време за наваксване с имейлите, попълване на документи или гледане на телевизия. Запалването на лампите в 2 през нощта и започването на някои от гореописаните занимания е полезно само ако подготвяте тялото си за работа на смени. В случай, че не работите на смени, вие не искате да свързвате 2 часа през нощта с работа.

Избягвайте свръхстимулацията преди лягане. Не изпълнявайте енергични упражнения три часа преди сън, не влизайте в спор, не гледайте страшни или напрягащи филми, не четете трилъри и гледайте вълнуващи телевизионни предавания, тъй като те могат да натоварят психиката ви, а това е време за отпускане и подготовка за спокоен нощен сън.

Между другото … вие не страдате от безсъние. Наложете забрана на думата с „Б”: никога не си слагайте етикет „страдащ от безсъние”, освен ако наистина не искате да се превърнете в такъв човек, защото вие сте това, което казвате, че сте. Това може да звучи леко смахнато, но ако искате да спите по осем часа на ден и да се събуждате бодри, тогава си повтаряйте отново и отново: аз спя по 8 часа на ден и се събуждам бодра. И не забравяйте да наложите вето на думата с „Б”.

Нека да бъдем практични

Храните, които правят нощния сън по-спокоен са тези, които съдържат триптофан. Това е аминокиселина, която организмът използва, за да произвежда серотонин и мелатонин, , които са хормони, предразполагащи към сън. Богатите на триптофан храни включват мляко, извара и обикновено кисело мляко, соя, морски дарове, пуйка, пълнозърнести храни, боб, кафяв ориз, хумус, леща, лешници, яйца и слънчогледови семки

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *