Коремът се подува в миг

Някои храни и напитки могат да ви накарат да се чувствате като питон, погълнал прасе. Ако внезапно усетите, че трупате газове и се подувате, ето някои от потенциалните виновници за магическото ви състояние:

ДЪВКА

Виновник: Сорбитол

Дъвченето на дъвка може да ви изглежда безобиден навик, но ако прекалявате с дражетата или лентичките, току-виж сте открили ново значение в израза „дупе като балонче“. В дъвките без захар обикновено има сорбитол, алкохол от захар, известен с това, че причинява подуване и други храносмилателни неволи. Сорбитолът се преработва за относително дълго време, а неусвоеният сорбитол в тънките черва действа като парник за ферментацията на бактериите и причинява подуване и натрупване на газове.

ПРОТЕИНОВИ ЗАКУСКИ

Виновник: Соев протеин

Вероятно не мислите за соя, когато разопаковате протеиново блокче, но много от тях съдържат протеин, изолиран от соя, а при много хора тя води до събиране на газове, сякаш са яли боб. Като другите подобни растения соята съдържа олигозахариди – захарни молекули, които тялото не може да разгради напълно. Олигозахаридите няма къде да отидат, остават в храносмилателната система, ферментират, отделят газ и водят до подуване на стомаха.

НЯКОИ ВИДОВЕ БАДЕМОВО МЛЯКО

Виновник: Карагенан

Бадемовото мляко е по-добро от кравето за хора с чувствителност към лактозата. Но ако купите мляко, в което като сгъстител е използван карагенан, може да ви се подуе коремът. Карагенът се извлича от един вид водорасло и се свързва с язви, възпаления и други проблеми със стомашно-чревния тракт. Ако забележите, че се подувате, след като сте пили бадемово мляко, се замислете дали да не смените марката. Има и такива без карагенан.

СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

Виновник: Фруктоза

Сушените плодове са бонбоните на природата и може да са отличен източник на хранителни вещества и фибри. Но ако страдате от недостатъчно усвояване на фруктозата, те може да доведат до образуване на газ, тъй като тялото изпитва трудности при преработването на естествените захари. Сушените плодове са с особено високо съдържание на фруктоза. Ако сте чувствителни към нея, по-добрите опции за вас са пресни костилкови плодове, цитруси и дребни плодове.

КОНСЕРВИРАНА СУПА

Виновник: Сол

Супата е хубава, поражда уют, но може да бъде потенциално лоша за стомаха, тъй като е със страшно високо съдържание на натрий, а той може да доведе до задържане на вода и временно качване на килограми. Когато претоварите организма си със сол, бъбреците ви не могат да смогнат и солта, която иначе би била изхвърлена, остава в кръвообращението. Там тя привлича вода и води до повишено кръвно налягане и подуване.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *