Как ни влияе захарта?

         Преди 100 години средностатистическият човек е консумирал по около 1,8 кг захар за година. През 2015 г. в Англия количеството е към 68 – 77 кг на човек за година, а в България – 36 кг. Пирогроздената киселина се натрупва в мозъка, нервната система и червените кръвни телца. Тази съставка пречи на дишането на клетките. Те се задушават. Нещо като да си сложиш найлонова торба на главата. Така клетката умира. И човек започва да се разболява. Захарта води до киселинно състояние, което извлича от зъбите и костите, в опита на тялото да се алкализира отново.

Причинените болести са от всякакъв тип, като склонност към насилие, гняв, изнервеност, рак, шизофрения, неспособност за концентрация, проблем със зъбите и органите.

Изкуствените подсладители не са по-добро решение. Аспартамът е най-вредната хранителна добавка. Тези подсладители залъгват тялото ни, че идва сладко, което значи хранителни вещества. Когато достигнат до стомаха ни, тялото открива, че не получава хранителни вещества и ни кара да продължим да ядем. Някои изкуствени подсладители също могат да увредят нервната ни система.

По друг начин казано, бялата рафинирана захар вдига кръвната ни захар. Оттам отделяме инсулин, а след него и кортизол. След 20 – 30 минути пак сме гладни и искаме предната дозичка. Пак вдигаме кръвната захар и пак я сваляме. Като БОНУС, влизаме в режим „трупай запаси”. Ако имаме стресови хормони, не използваме наличните ресурси, а само складираме. Втори БОНУС  – причиняваме си инфекция в цялото тяло  тъкани и органи. За да не се инфектира цялото тяло, то капсулова вредните вещества в мастни балончета и ги складира „за после”.

Само, че това „после” никога не идва!

Когато ядем, храната се разпада на компоненти. Един от тях е ГЛЮКОЗАТА, която организмът ни използва като гориво. Глюкозата се използва от нашите мозък, клетки, тъкани и органи. Следва вторият компонент – ЛАКТОЗАТА. С нея първо се среща всеки млекопитаещ индивид. Трета е ЗАХАРОЗАТА. Тя е изградена от 50 % глюкоза и 50 % фруктоза.

Фруктозата преди години се е срещала много рядко в природата. Тя е била в плодовете, зеленчуците и меда. Но сега я намираме навсякъде. Именно тя прави яденето сладко, затова винаги може да разбереш дали има ФРУКТОЗА в менюто ти. Днес, все повече хора боледуват от нещо сериозно. Учените смятат, че именно фруктозата е проблемът.

Например в 400 мл ябълков сок се съдържат около 9 чаени лъжички захар. В зърнените закуски на порция има по 7,5 ч.л. захар. Ако добавим порция йогурт – 18 гр – около 4 ч.л. И ето 20,5 ч.л. захар за закуска. На тялото не му трябва толкова захар, особено рафинирана. Самата еволюция не го иска. Тялото спира да произвежда само енергия и я чака отвън.

Когато не ядем захар (сушени плодове, фрешове, сладкиши, бисквити и т.н.) ние сме в пъти по-енергични. Ако ядем сладко, тялото ни стои и чака следващата доза, ако не вземеш дозата, се дразниш  и ставаш нервен. Сякаш си кукла, на която някой трябва постоянно да й навива пружинката, за да се движи. А ако нямаш механизъм? Ако ти определяш кога да си енергичен … би било неописуемо и безценно!

Фрешът – плодовият сок, който всички обичат! Да вземем за пример такъв от ябълки. Ако са цели, ние ще изядем една-две, фибрите в тях ще ни заситят и ще кажем: „Стига”. Ако ги направим на сок, фибрите вече ги няма. Остават витамини и фруктоза. На сок можем да изпием много повече от една-две ябълки. В една ябълка има около 4 ч.л. захар. И ето – 16 ч.л. захар в една чаша сок само от 4 ябълки. Не е нужно да ядеш боклуци, за да се претъпчеш със захар.

В зеления чай се съдържат приблизително 8,5 ч.л. захар. Всички напитки съдържат между 5 и 15 ч.л. на 600 мл. С този режим от 40 ч.л. на ден, за 12 дни ще качим около 4 кг и то без да сме яли вафли, пастички, бисквити, бонбони или десерти.

И тук проблемът не е в това, че сме качили килограми. А в това, че всичко натрупано е вътрешна мазнина, разположена между нашите органи. Тя ги притиска и пречи на тяхната работа. Сещаш ли се за някой познат с корем? Е, това е вътрешна мазнина. От  този тип натрупване следват много метаболитни заболявания, както и сърдечни заболявания като инфаркт, инсулт и подобни, а също така диабет тип 2 и още много други.

Висцералната мазнина е невидим враг-Време е да се отървете от нея - За  Жената
Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *