Етнографски комплекс „Дамасцена“

Етнографски комплекс „Дамасцена“ е разположен в с. Скобелево – в самото сърце на Розовата долина, между “града на Българската роза” – Казанлък и града, известен със своите минерални извори и балнеолечение – Павел баня. Комплексът е отворен за посетители от 2007 година. Той е едно вълшебно място, изпълнено с аромат на рози, като съчетава в себе си историята на розопроизводството с историята на тракийския народ.

В „Дамасцена“ ще откриете Храма на розата, като на входа ще ви посрещне тракийската царица Береника с роза в ръка, а до нея величествено стои нейният съпруг цар Севт III, владетел на Одриското царство.

В Етнографски комплекс „Дамасцена“ ще видите над 150 вида рози, които ще ви пленят с цвят и аромат и ще ви потопят в магията на розата от Дамаск, или така наречената роза Дамасцена.

В самия Храм на розата ще видите първата частна розоварна в България, основана през 1991 г. Там ще се запознаете с технологичния процес на розопроизводство.

Единствената розоварна на територията на България, в която могат да се видят невероятни стенописи, разказващи истории за миналото на нашия народ, за пътя по който е преминала розата, за да се радваме днес на нейния скъпоценен дар – розовото масло.

В розоварната можете да наблюдавате на живо процеса на розоварене по време на розобера, от средата на май до средата на юни. 

Създадена като първата частна розоварна в България през 1991г., днес “Дамасцена ” е лидер в производството на прочутото розово масло, което прославя красивата ни страна по света.

На входа на дестилерията ще ви посрещне Бай Ганьо, а срещу него ще видите и неговият автор Алеко Константинов – Щастливеца.

В Етнографски комплекс „Дамасцена“, Царицата на цветята, Нейно Величество Розата, е намерила своето магично място, където да разказва за себе си на пътниците от близо и далеч, които са решили да посетят това невероятно място в сърцето на Розовата долина. Красотата на това място и хармонията, която съществува в него, много трудно могат да се опишат с думи, а трябва да се усетят с всички сетива, там на място.

На територията на комплекс „Дамасцена“ ще откриете етнографски музей, където са изложени предмети, използвани в ежедневието на нашите предци преди индустриалната революция. 

Тук в етнографски музей ще откриете предмети и съоръжения, свързани със стария бит и култура.

Ще откриете и старинната инсталация за варене на розово масло, наречена „гюлпана” (от тур. дума „гюлпане” – розова къща), която навремето се е строяла в близост до течаща вода.
В миналото основния поминък в Розовата долина е бил производството на розово масло. 

Розоберът е започвал в ранни зори, за да се получи най-ценното – розовото масло, наричано още „течното злато“ на България.
Изваряването на розовия цвят се извършва в медни казани с вместимост 100-120 л. 

Гюлапският казан се е поставял върху открито огнище. Течащата на тънка струйка розова вода (розов дестилат) се събира в специални „гюлапски шишета”, където след престояване на повърхността изплува розовото масло. Маслото, което изплува се събира с „кепче”. С кепчето се изгребва отделеното масло, а през дупката изтича розовата вода. Розовото масло се събира в маслени шишета.

Розово масло от роза Дамасцена, или както го наричат „течното злато“ на България, е най-ценният продукт, който се произвежда в най-красивото кътче на България – Розовата долина.

Знаете ли, че…

… Родината на Българската маслодайна роза – Роза Дамасцена, е Дамаск, столицата на днешна Сирия?
… Първото розово масло в България е дестилирано през XVII век?
… Българското розово масло е признато за най-качественото розово масло в света?
… За добива на 1 капка розово масло са необходими 30 рози, а за 1 кг първокачествено розово масло – 3 000 – 3 500 кг розови цветчета?

Розата е царицата в цветния свят – от Персия до Гърция,  древен Вавилон и Рим, е била еднакво почитана заради божествения си аромат, красиви цветове и магическа способност да преобразява. Много народи възприемат цветето като божествено, дар от Бога и свързват раждането на богини с розовия цвят.

От познатите 7000 вида едва 200 са маслодайни, което ги прави особено ценни.

Царицата сред тях е роза Дамасцена (Rosa damascena), която е прославила България по цял свят. Тя също има древна история. Счита се че Кръстоносците са я пренесли по нашите географски ширини от Изтока, и по специално Робърт де Бри в средата на 13-ти век. Носи името си от град Дамаск, Сирия. Почти всички разновидности са изключително благоуханни с голямо съцветие и множество листа.

Дамасцена е известна още като Розата на Кастилия, а у нас като Казанлъшката роза – хибриден вид между маслодайната, Галска и Мускусна роза.

Богатството й се крие също в многото възможности – основно се ползва за розово масло и розова вода, а венчелистчетата са годни за консумация. Може да се използва и като чай или за ароматизиране на храни. Розовата вода и розови листа на прах се използват в персийската, индийската и в кухнята на Близкия изток. Розовата вода често се поръсва върху месни ястия, а розата на прах се добавя към сосове.

Дамасцена е царица на розите не само заради специалните си качества и притегателна магическа сила, но и заради специалните грижи, от които се нуждае, особено при процеса на събиране за добив на розово масло.

В България отглеждането й започва през 20-те години на 15-ти век.

Маслодайната роза е многогодишен храст, който би могъл да се отглежда на едно място в течение на 20 – 40 години. Цъфтежът на розата започва в средата на май и продължава до средата на юни. Има около двадесет до четиридесет дни в годината, когато реколтата е готова за събиране в зависимост от вида на Роза Дамасцена, култивирана в региона. Розите се събират на ръка и се носят до мястото на парна дестилация. Това прави Дамасцена още по-специална и скъпа. Първите производители на розово масло са били хората, които са отглеждали розата.

Хиляди цветчета трябва да се преработят, за да се получи една – единствена капка масло. Розовото масло е течното злато на нашата родина. От три тона червен или шест тона бял цвят се получава около 1 литър ароматна течност. Затова килограм българско розово масло струва два и половина пъти по – скъпо от килограм чисто злато. Събирането на цветовете е доста трудоемко, тъй като трябва да се извършва на ръка – осъществява се сутрин рано между 5 и 9 часа, когато розата е покрита с роса, защото влажният цвят съдържа повече масло.

Най-големите производители на розово масло от различните имена на всички рози, попадащи под името роза Дамасцена са България и Турция. Франция и Индия също имат значителен принос към световния пазар. Мароко, Тунис и някои други страни от Близкия изток в миналото са произвеждали розово масло, но техният принос с днешна дата е минимален.

Комплекс “Дамасцена”  предлага:

  • Ресторант и бар с красива цветна градина и открит басейн
  • Етнографска сбирка с предмети от бита, използвани през 19 и началото на 20 век
  • Старинна гюлапана (стара инсталация за розоварене) отпреди 350 години
  • Съвременна инсталация (дестилерия) за производство на розово масло
  • Парк с декоративни рози
  • Места за отдих (беседки, алеи)

Мисията на Дамасцена е да вдъхновява всеки гост, защото освен да произвежда и продава уникалните български розови продукти, там целите са високо поставени:


– да популяризират вековната история на розопроизводството
– да възобновят традиционното за страната ни производство на маслодайна роза и преработването ѝ до Българско розово масло
– да разкриват ценните качества на Българската роза
– да предлагат винаги натурални продукти с най-високо качество, използвайки български суровини


– да съчетават традиционни рецепти и съвременни технологии
– да посрещат с любов много туристи и гости, желаещи да се докоснат до българската традиция.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *