Червените плодове – най-добрите приятели на плоското коремче

Все повече и повече изследвания показват, че някои плодове са всъщност по-полезни в борбата с корема от други. Най-добрите имат една обща черта – те са червени или поне червеникави.

Червен грейпфрут. Проучване на списание „Метаболизъм” сочи, че изяждането на половин грейпфрут преди всяко хранене може да помогне за намаляването на висцеларната мазнина и снижи нивата на холестерола. Участниците в шестседмично изследване, хапвали грейпфрут на всяко ядене, са намалили обиколката на талията си с до 2,5см. Учените отдават ефекта на комбинацията от фитохимикали (колкото по-ярък е цветът на плода, толкова повече фитохимикали съдържа, ето защо рубиненочервеното е за предпочитане пред бялото) и витамин С в грейпфрута.

Вишни. Черешите са вкусна и богата на фитонутриенти закуски. Но истинската бомба са вишните. Освен пресни в сезона им може да ги откриете сушени или консервирани. Изследване на университета от Мичиган сочи, че плъхове, хранени с вишни, са намалили коремните мазнини с 9% повече от плъховете на стандартна диета. Нещо повече, учените забелязали, че вишните имат ясно изразена способност да променят изразяването на гените за мазнини.

Малини, ягоди, боровинки. Те са изключително богати на полифеноли, мощни естествени вещества, които всъщност могат да спрат образуването на мазнини. В ново изследване на Тексаския университет се посочва, че храненето на мишки с три порции дребни плодове на ден ограничава формирането на мастни клетки с до 73 %. Друго проучване показва, че плъхове, които са получавали в храната си стрити на прах боровинки в продължение на 90 дни, са имали по-малко коремна мазнина в края на периода в сравнение с животни на диета без плодове. Боровинките са един от най-добрите източници на ресвератрол – веществото, което се среща още в червеното вино и червеното грозде. То има много благотворен ефект върху епигенетичния механизъм, който провокира трупането на килограми и чернодробната остеатоза.

Червени и розови ябълки. Ябълките са едни от най-добрите източници на фибри, а това означава, че трябва да ги ядете при всяка възможност. За всеки 10 гр увеличение на разтворимите фибри на ден висцеларна мазнина намалява с 3,7% за пет години. Сортът „Розова лейди” е с най-високото съдържание на антиоксидантни флавоноиди.

Диня. Яденето на диня може да подобри липидните профили и да намали натрупването на мазнини. Сокът от диня помага за облекчаването на мускулната треска.

Сливи, праскови и нектарини. Те спомагат за възпирането на метаболитния синдром – комбинация от коремна мазнина, висок холестерол и инсулинова резистентност. Костилковите плодове се борят с увеличаването на корема, като това вероятно се дължи на мощните фенолни съставки, които могат да модулират изразяването на гените за трупане на мазнини. Освен това тези плодове са с едно от най-ниските съдържания на захар сред всички плодове.

nectarine
Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *