We are going to Мъглиж – рок фест 2021 г.

На 20 и 21. 08. 2021 г. за осми път се проведе Фестивал на рок музиката и свободния дух – We are going to Мъглиж. Два дни рок, български банди и само АВТОРСКА музика огласяха Мъглижкия балкан.

Целта на този фестивал е да обедини широкия кръг от рок публиката, както и да поддържа и развива българската авторска музика. Мястото където се състоя рок феста е местността Равня на около километър от гр. Мъглиж. От центъра на града до тази местност се стига за около 20 мин. нормално ходене. Местността се намира на сравнително равен терен и е много подходяща за палатки и каравани. Доста от посетителите на феста бяха разпънали палатки, за да могат максимално да се насладят, както на рок концерта, така и на природната красота, която е приказна в тази местност и да не се отделят и за миг от заряда, който носят рок бандите. Освен местни хора имаше и хора от цяла България. Това са най- верните фенове на рок бандите, които следват своите идоли дори и в Балкана.

Основният човек, благодарение на който се състоя този уникален фестивал се казва Иво Руев. Това е човек с огромно сърце, който се раздава до последно. Направил е много за нашия град. Не веднъж съм го виждала сам да поема инициатива за почистване на замърсени места в града. Той винаги е усмихнат и отворен към проблемите на всеки. Носи много специфичен и завладяващ заряд. Човек, който знае как се живее и още по-важното, че знае как да показва и останалите как да живеят. Мисля, че няма човек в Мъглиж, който да не знае кой е той.

Този рок фест беше по-специален от другите, защото имаше много благородна кауза – „Да помогнем на Женя!“ Всеки, който има желание може да помогне на младата Женя в борбата й с болестта. Имаше каса, където всеки оставяше пари от сърце, кой колкото можеше.

Освен палатки имаше и доста хамаци.

През двата дена от феста пътя за Равня беше много оживен. Непрекъснато имаше хора, които отиваха да се насладят на рок музиката. Едни вървяха пеш, други бяха с автомобили, трети с мотори. Местността беше препълнена с коли. Който идваше в последния момент едвам си намираше място за паркиране. А ако някой искаше да слезе до града му беше много трудно, защото непрекъснато идваха коли и едвам се разминаваха по тесния път.

Имаше и отделен паркинг за моторите.

В зоната на фестивала се предлагаше храна и напитки. Входът беше свободен.

Имаше и доста малки фенове на рок музиката. Някои бяха на около три годинки. За по-големите деца имаше атракции – спускане с въже. Но освен децата и доста „пораснали деца“ се спуснаха по въжетата.

Сцената беше разположена много добре, за да може всички да виждат.

Организацията беше на много високо ниво. За безопасността и спокойствието на посетителите се грижеха полицаи. Те също така упътваха хората къде могат да паркират. Тъй като феста се провежда в гората, опасността от пожари е много висока и затова имаше и служители на Държавно горско стопанство – гр. Мъглиж . Те бяха оборудвани със специализиран противопожарен автомобил. Още в началото на концерта Иво Руев помоли всички присъстващи да са много внимателни и каза: „Палете цигарите си Без огън“, което предизвика много смях, но всички бяха много отговорни и опазиха природата чиста и без пожари.

Имаше гаражни разпродажби и павилиончета за рокерски дрехи и аксесоари.

В рок феста взеха участие цели десет рок групи, които са много популярни. Ето кои бяха те:

Програма

20. 08. 2021 г.

19.00 – 19.00 People of Maha

20.00 – 20.40 RockStage

21.00 – 21.40 Hate Compaing

22.00 – 22.40 Catorga

23.00 Конкурент

21. 08. 2021 г.

19.00 – 19.40 Roadwire

20.00 – 20.40 S.E.E.

21.00 – 21.40 I.R.B. 69

22.00 – 22.40 Gwendydd

23.00 Контрол

People of Maha

Бразилско-българската група People of Maha – Алекс (барабани), Бия (вокал) и Мила (китара)

Примесвайки български и бразилски корени, Алекс, Бия и Мила от PEOPLE OF MAHA, са алетернативна рок банда от София. Групата е създадена през 2018г. , когато трите се запознават по време на благотворителни концерти, организирани от музикалното им училище.  Бандата успешно съчетава различни стилове, за да създаде музика, свързана с теми, близки до сърцето им. През 2020 г. излиза техният първи сингъл „Let’s Go to War“, последван от видео клип. През 2021 г. PEOPLE OF MAHA издават няколко сингъла, а на 11 юни излиза дебютния им албум „Blue to Gold“ заедно с клип към третия сингъл „The Silence“. PEOPLE OF MAHA имат участия из цяла България, както и в чужбина.

„Смятам, че ние сме много честни в музиката си. Каквото чувстваме, това влагаме в музиката. Ние не сме планирали да правим определен стил, не сме се опитвали да бъдем алтърнатив рок. Винаги е било важно да правим музиката, която има значение за нас, която канализира нашите собствени изживявания и това, през което сме преминали. И това очевидно е алтърнатив рок, поне така ни определят. Ние не сме съвсем сигурни, просто правим откровена музика“, разказва Биа.

RockStage

Група ROCKSTAGE е основана през 2009 г. в Стара Загора. Изпълнява рок кавъри на известни банди, както и авторски парчета за всякаква аудитория и вкус. Съчетава клубните изяви с участия на фестивали и мотосъбори. Актуалният състав на групата е Борислав Стоянов /вокал/, Станко Димитров /китара, вокали/, Танkо Сандев /бас, вокали/, Койчо Митев /китара, вокали/, Виктор Христов /барабани/.

Hate Compaing

HATE CAMPAIGN e създадена през 2007 г. от Михаил Начев – Мишо (екс.FYELD) и Николай Вълчев – Ласи (екс. SUFFER H). Mалко по-късно към тях се присъединява Илиян Шиклов (DOWNSLOT, eкс.SUFFER H, екс.ПРОПАГАНДА). През 2010 г. благодарение на един от най-запалените фенове на METALLICA – англичанинът Нийл Морган, името на HATE CAMPAIGN се появява на страниците на „So What!“ – списанието на The Metallica Club. Тогава групата свири на пре-парти в столичен клуб, организирано от българския фен клуб на METALLICA – „Harvester of Sofia“, преди концертът на The Big 4. В началото на 2011 г. като основен вокал на HATE CAMPAIGN се присъединява Александър Начев (New Disease). През септември 2012 г. излиза дебютното видео на HATE CAMPAIGN към песента „Demigod“, а дебютният  едноименен албум излиза в края на 2015 г. През 2019 г. HATE CAMPAIGN издават EP-то „Spit Back“. Към парчето „Set It Off“ е заснет видеоклип. Групата е в актуален състав Александър Начев /вокали/, Михаил Начев /китара/, Давид Борисов /бас, вокали/, Асен Стоянов /барабани/.

Catorga

CATORGA се превръща в разпознаваемо име на българската метъл сцена още от създаването си през 2018 г. Комбинацията от тежки китарни рифове, силни барабани, мощен бас и емоционални женски вокали, чертае музикалният облик, който групата следва през годините. От създаването си CATORGA участва в редица рок и метъл фестивали, прави и няколко клубни турнета, като печели сърцата на феновете в страната. В края на 2018 г. групата записва дебютния си албум „Докога“, който излиза в началото на 2019 г. През юни 2020г. CATORGA издава втория си албум „Белези“. Заглавната песен от албума получава ротация по всички медии в страната. В края на 2020 г. групата печели голямата награда на конкурса на Z-Rock „Reynaers Rock Трамплин“.

Конкурент

Конкурент е българска рок група създадена през 1986 г. от Емил Анчев. През годините са направили множество концерти както в България, така и извън нея. Били са подгряващи на изпълнители като Toto, Whitesnake, Glenn Hugher и Deep Purple.

При участията си във фестивала World Music Fair дели сцена с групи като Scorpions, Rammstein, Iron Maiden, Yngwie Malmsteen и много други. С Deep Purple свири на престижния фестивал Montreux Jazz Fest, където групата участва в две поредни години.

Една от емблематичните рок банди в България. През 1996 г. френският музикален канал МСМ излъчва два видеоклипа на групата – „Do You Wanna“/“Дай ми време“ и „Leave Me Alone“/“Не, не си отивай“, които са номинирани за годишните музикални награди на МСМ в категория за клип от Източна Европа, а групата влиза в номинациите за рок група от Източна Европа. През март 2018 г. КОНКУРЕНТ отпразнува 30-годишен юбилей с голям концерт в зала Универсиада, София. КОНКУРЕНТ са в състав Амил Анчев, Явор Недев, Яшо Петров, Драго Блондо, Бате Жоре.

През 1996 г. френският музикален канал МСМ излъчва два видеоклипа на Конкурент – „Do You Wanna“ и „Leave Me Alone“, впоследствие номинирани за годишните награди на МСМ в категорията „Видеоклип от Източна Европа“, а самата група – за „Рок – група от Източна Европа“.

През 1997 г. Конкурент става „рок-група на България“ на конкурса „Национални поп и рок награди“, организиран от БНТ и НДК, а по-късно представя албума си „Нещо Влажно“ на ежегодния световен музикален панаир World Music Fair в Германия, което печели международна популярност на групата.

През 2010 г. групата е съпорт-бенд на AC/DC в София пред 85 000 зрители – рекорд за страната !

През 2018 е издаден албумът „In flames“ / The best of Konkurent, Vol.2 /

Roadwire

Roadwire са млад български хеви метъл/ хард рок квартет. Първоначално добиват популярност в Северозападна България, преди да излязат и на сцената на столицата, а след това продължават да пътуват в страната и да участват на различни фестивали и събития.
Повлияна от различни жанрове като класически хеви метъл, хард рок, джаз, блус и фънк, Roadwire става добре познато име на метъл сцената в страната. Групата е създадена през 2019 и се състои от Мартин Събков (вокали и ритмична китара), Радостин Михайлов (водеща китара), Илиян Цветков (бас) и Юлиан Хальов (барабани). През лятото на 2020 г. ROADWIRE пуска първия си сингъл „Knuckle Sandwich“, който постига успехи по местните радиа и социалните медии. В началото на 2021 г. групата пуска втория си сингъл „Suburban“. Групата в момента работи по дебютния си албум, който се очаква да бъде готов към края на 2021 година.

S.E.E.

S.E.E. (Southeast End of Europe / Югоизточен край на Европа) е алтернативен музикален проект със съвременен звук, съобразен с модерните тенденции на тежката музика. От създаването си през лятото на 2016 г. групата се е развивала концептуално, докато окончателно е създадена в сегашната си настройка през 2020 г. Въпреки различните индивидуални музикални предпочитания, всеки от членовете на групата е завладял своето място в сърцата на останалите. Пресечната точка е някъде между приятелството, семейството, разнородните интереси, природата и – защо не – пространствените измерения. S.E.E. са Деян Георгиев /китара/, Динко Господинов /китара/, Светослав Нанев /вокали, бас/, Иван Иванов /ударни/.

I.R.B. 69

Добре познати и любими на публиката IVO RUEV BAND 69 са задължителни в програмата на фестивала, на който са не просто участници, но и организатори. Групата е създадена в Стара Загора, една година преди първото издание на We Are Giong To Мъглиж, а началната строфа на първият им хит „We Are All Around“ дава идеята и името на фестивала, който скоро ще започнат да организират. I.R.B.69 отначало пеят на английски и в парчетата им често личи влиянието на западните банди, вдъхновили музиката им. В момента групата пее само на български и е успяла да изгради свой собствен стил, в който има много от влиянието и традициите на българският рок. С новите си хитове, като „Химера“ и „Следвай пътя“, I.R.B.69 еднозначно се ориентират към българската публика и търсят заслуженото си място между новите ѝ любимци. От скоро зад барабаните е Цецо Загорски, който замени Станимир Михайлов. Групата е в състав Иво Руев /вокал, китара/, Трендафил Точев /китара/, Стоян Балев /бас/, Цветомир Загорски /барабани/.

Gwendydd

Вдъхновени от мистичната историческа фигура, и кръстени на нея, GWENDYDD са първата метъл банда в България с преобладаващо женско присъствие. Групата е създадена през 2018 г. от добре познатата на публиката от „Гласовете на България“ Виктория Стоичкова, която обединява усилия с продуцента, композитора и приятел Никифор „Бамби“ Никифоров. След първия си издаден албум „Human Nature“ групата работи вече по материала за вторият си албум. Вдъхновяваща модерна продукция, хибрид от брутални рифове и барабанни партии пълни с адреналин – това става перфектната екстремна метъл лавина. Бруталният дет метъл глас реже надълбоко в плътта на модерното общество, не само с думи, но и с послание. GWENDYDD са в състав Вики Стоичкова /вокали/, Бамби Никифоров /барабани, семпли/, Тина Желязова /китара/, Рени Ангелова /китара/, Соня Радева /бас/.

Контрол

Контрол“ е българска рок група, превърнала се в най-влиятелната пънк група в страната, като се появява на музикалната сцена в края на 80-те. Първата им издадена демо-касета е „Старият дъб“ в 1988 година. Има 6 песни от албума „Плочата“ и 2 необявени песни; „Има“ и „Домакиня“. Първият им албум е със заглавие „Плочата“ и е пуснат на пазара през 1989 година като част от проекта „БГ Рок“, като самият албум е записан съвместно с Нова Генерация. Хитови парчета от „Плочата“ стават песните „Обичам те, мила“ и „100 – 150“, които превръщат Контрол в една от актуалните български групи в страната.

През 1990 излиза и вторият им албум – „БУМ“, който е последван от първия самостоятелен концерт на групата и съвместно турне с ФСБ. От тавата хитови парчета стават „Винаги готови“, „Ужас“, „Ти още ли си тука“ и „Емигрантски рап“.

Следва сборен албум, последван от трети студиен с името „Леле, како“, който се превръща и в най-успешния им дотогава. Продадени са десетки хиляди копия, а песни като „Най-щастливият ден“, „Леле, како“, „Бий хлапето“, „Булка“ и „Дайте ми“ се превръщат в класика.

През 1994 излиза четвъртият им студиен албум „ЛЮБОFF“, който затвърждава репутацията на Контрол, като една от най-добрите групи за времето си. От тавата излизат парчета като „Жива да не бях“ и „Велика нация“. След това вокалистът Кольо Гилъна напуска групата и през 1999 Контрол записват пети албум с вокалите на Петър Станоев. Саундът вече е по-твърд, съобразен с новите течения и интереси, иначе текстовете са все така иронично-сатирични. Контрол си остава една от най-големите БГ-рок групи наред с  Ахат, Щурците, Тангра, Хиподил, Подуене блус бенд, ФСБ, Сигнал, Б.Т.Р, Импулс, D2 и др.

През 2009 година Контрол се събра отново с оригиналния си фронтмен Николай Йорданов, по-известен като Кольо Гилъна, за да участват в два уникални концерта. На 22 май Контрол заби пред повече от 7000 зрители в „Зимния дворец на спорта“ в съвместен мегаспектакъл с Хиодил и Ревю (с Милена Славова). На 1 декември 2009 в „Универсиада“ Контрол отбеляза 20 години от първата си голяма изява в същата зала. В сегашния концерт Контрол свири преди Kultur Shock и след сърбите Pero Defformero.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *