ЗА НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНИТЕ ДИЕТИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Между диета и диета има разлика. Ако някой не знае, диетата е меню, специално подбрано по количество, химичен състав, калоричност и кулинарна обработка на продуктите. При редица заболявания се предписва определена диета. Здравите хора също може да пазят диета – да се хранят с това и това, но само в този и този вид, а това и това да не ядат в никакъв случай.

Всяка диета си има предназначение. Повечето съвременни диети са за отслабване. В нашия свръх динамичен век намаляването на теглото е един от глобалните проблеми.

Между диетите има полезни и нужни, има безполезни, а има и такива, които на пръв поглед са полезни, но на втори са вредни.

„Как е възможно? – ще се учудите вие. – На пръв поглед…На втори поглед…Ако има полза, значи я има…”

Ами така!

Съществуват доста диети, според които известно време трябва да се храним само с белтъчини, после само с въглехидрати (или обратно, няма значение). Диети „за отслабване”, според които известен период трябва да се храним само с мазнини.

„Но те имат ефект! – ще кажат някои хора, които лично са ги пробвали. – Спазваш ги и отслабваш с пет кила! А може и със седем!”

„Да, имат ефект! – И какво от това? Сваляш пет и после качваш осем”.

В какво се изразява механизмът на подобни диети? В нарушаване на балансирания механизъм, на вътрешната хармония в организма.

Във всеки организъм обмяната на веществата и енергията протича постоянно, без да спира нито за миг и при едни и същи условия. В зависимост от теглото си човешкият организъм за едно денонощие се нуждае от 60 до 120 грама белтъчини, 60 до 150 грама мазнини и 280 до 600 грама въглехидрати. Тези цифри са приблизителни и донякъде условни, но не това е важното.

Важното е, че за нормалния си метаболизъм ние се нуждаем всеки ден и от белтъчини, и от мазнини, и от въглехидрати. Ако се храним само с белтъчини или само с въглехидрати, обмяната на веществата и енергията в нас се нарушава. Тогава на организма може да му потрябват собствените му запаси от енергия, в резултат на което мазнините ще се разградят („изгорят”). И човек ще отслабне. Но защо по този начин? Не трябва да нарушаваме метаболизма си до безкрай. Рано или късно ще трябва да се върнем към обичайния, хармоничен и балансиран режим на хранене. В противен случай може да се разболеем.

Знаете ли, че в „двайсетицата” аминокиселини има осем незаменими, които не може да се синтезират в организма на зрелия човек? Това са валинът, изолевцинът, левзинът, метионинът, треонинът, триптофанът и фенилаланинът. Незаменимите аминокиселини трябва да се получават с храната. Непрекъснато и редовно. Иначе става лошо. Така например недостигът на валин води до нарушение във функцията на нервната система, недостигът от левцин се отразява зле на щитовидната жлеза и бъбреците, а на метионина – на целия метаболизъм. Това ли искате? Надали.

Правилното здравословно хранене трябва да е балансирано. Щом сте решили, тогава яжте по-малко, но спазвайте необходимите пропорции в менюто си.

„Златното” съотношение е следното:

една част белтъчини; една част мазнини; четири части въглехидрати.

Става дума за здравия организъм, защото при редица болести менюто е друго. Така например при захарен диабет се минимизира  консумацията на мазнини в храната, а при гломерулонефрит – на белтъчини.

Една част белтъчини, една част мазнини, четири части въглехидрати. Ако искате да намалите или да увеличите теглото си, съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати може да се промени. Но при всички случаи менюто трябва включва и от трите групи хранителни вещества – и белтъчини, и мазнини, и въглехидрати.

СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ БЕЛТЪЧИНИ, МАЗНИНИ И ВЪГЛЕХИДРАТИ

Напълняване:

40-60 % въглехидрати

25 – 35 % белтъчини

15 – 25 % мазнини

Норма:

30 – 50 % въглехидрати

25 – 35 % белтъчини

25 – 35 % мазнини

Отслабване:

10 – 20 % въглехидрати

30 – 40 % мазнини

40 – 50 % белтъчини

И така, след като по две седмици сте ту на въглехидрати, ту на белтъчна храна, се връщате към обичайния си режим на хранене. И какво следва?

Следва, че като се върне към обичайния метаболизъм, организмът, както казват напоследък, „ще навакса” – ще компенсира изгубените запаси от мазнини, а може да натрупа и още. За всеки случай.

Пътят към нормалното и здравословно намаляване на теглото е само един и той е прав като ж.п. линията Москва – Санкт Петербург. Яжте по-малко и ще отслабнете. Но спазвайте баланса в дневното си меню.

Мазнините са калорични, но колкото и да искате да отслабнете, не бива да се отказвате от тях, защото мембраните на всички клетки в организма и редица клетъчни структури са изградени от така наречените липиди – мазнини и подобни на тях вещества. Може би желаещите да отслабнат не бива да използват в храната си богатите на скорбяла картофи, но не бива да се отказват от продукти, съдържащи въглехидрати, каквито са ябълките, доматите, морковите или зелето.

Баланс, баланс и още веднъж баланс!

Хармонията е вечна и вездесъща. Не вярвайте на хора, които ви съветват да се храните ту само с белтъчини, ту само с въглехидрати (ту само с мазнини). Отнесете се към метаболизма си грижливо, защото той е основа на вашата жизнена дейност – тоест вашето здраве.

Давайте на организма си всеки ден определено, балансирано количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Днес за вечеря – риба треска с карфиол, утре – пуйка с фасул, вдругиден – омлет с домати и магданоз… Но не „две седмици само риба, после две седмици само ябълки и зеле”.

Човек може да отслабне по различни начини. Някои в името на това преднамерено заразяват организма си с чревни паразити, които усвояват доста голяма част от хранителните вещества на носителя си. Но нали ние с вас сме разумни хора. Общо взето сме двойно по-разумни, защото се отнасяме към биологичния вид „Разумен човек” и подвид „Разумен разумен човек”. А разумните си избират такъв начин за отслабване, който не уврежда здравето им.

Хранете се по-малко, движете се (изразходвайте енергия) повече – и готово! Само не забравяйте за хармонията!

Пазете организма си. Не го отклонявайте от правилния обменен режим!

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *